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幸福団子

Conjugal Meatballs

If the residents of Azerbaijan in the northern emerald-green district of Iran have legendary appetites, it is because the Azerbaijani woman are famous for being the best cooks in Iran. 

Tabriz, a city in East Azerbaijan, is surrounded by snow-capped mountains. The wind is as sweet and cold as lemon sherbet. The fields are so lush you would almost expect Heidi and her flock of sheep from Switzerland to appear on the hillside. 

Tabriz is often envied for its fine delicate silk rugs that depict the rich motif of the landscape and the change of seasons.

However, what it is really renowned for is its meatballs, the size of volleyballs and a source of wonder because you never know what they are stuffed with. It could be dates, walnuts, whole eggs or an entire chicken. How is a meatball of that size possible? Azerbaijani women tie it in gauze and cook it in a huge pot.

The meatball itself is comprised of ground lamb, rice, yellow lentils, herbs and spices. A mini-version would be the size of a tennis ball. 

A girl’s marriage prospects depend on her meatballs. The boy visits the girl’s family. The tablecloth is spread on the floor where the families sit in a circle. An array of colorful, mouthwatering dishes are presented, all teasers for the history-altering meatball. The generations hold their breath. Everyone is still, anticipating a happy ending.  The boy forks a mouthful of the hopefully savory orb to his mouth. If the sound `mmmm` is heard and the boy smiles, he has effectively proposed.

大阪の九条でペルシャ料理教室
2013年2月25日 香芝市中央公民館にて


大きな教室でダリアの玉手団子を試食をしながら文化・習慣について語りました。


玉手箱のような団子から何が出てくるか分からない、開けてびっくり団子です。


イエローレンズ豆と挽肉、何種類もの香草が入ったこの団子はイランではバレーボールほどの大きさです。巨大な団子を切ると、若鶏が一羽まるごと出てきます。


教室では、小さ目の団子を作り、卵、くるみ、ナツメヤシを真ん中に詰めました。


いちばんお料理が上手な女性は?と聞くと、イラン人は「アゼルバイジャンの女性」と答えるでしょう。


ペルシャ女性は全員シェフです


香芝市中央公民館の国際料理教室で初めて食べたペルシャ料理に絶賛でした。


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【材料 4人分】
玉ねぎ(みじん切り) 2個 
にんにく(みじん切り) 3片
油 大さじ2
ターメリック 小さじ1
ナツメグ 小さじ1/4
ドライミント 大さじ1
                          水 6カップ             
塩 小さじ1
こしょう 小さじ1/8
ローリエ  数枚
トマトペースト 大さじ3

 団子
イエローレンズ豆 1/4カップ
米 1/4カップ
牛挽肉  200g
鶏挽肉  200g
卵  1個
タラゴン(乾燥) 大さじ1
団子 パセリ(乾燥)  大さじ3
オレガノ  大さじ1
カレー粉  小さじ1
シナモン 小さじ1
ナツメグ  小さじ1/4
塩 小さじ1
こしょう 小さじ1/8

団子のなかに詰めるもの
卵(固茹にして殻をむく) 4個
種なしナツメヤシ(なければ種なしプルーン)4個
くるみ 30g
仕上げ
トマト(角切り) 2個
香菜(お好みで)30g

【イエローレンズ豆と米の準備】
 1 イエローレンズ豆と米をそれぞれ別の容器に30分ほど水に浸しておく。
 イエローレンズ豆をやわらかくなるまで20分ほど茹で、ザルに上げて水分をよく切っておく。
 米を芯が残る程度に5分ほど茹で、ザルに上げて水分をよく切ってからイエローレンズ豆と一緒にマッシャーで軽く潰す。

【調理】
 フライパンに油を熱し、玉ねぎとにんにくを黄金色になるまで炒め、ターメリック、ナツメグ、ドライミントで味付けし、半量を3の器に移す。
 大鍋に残りの、水、塩、こしょう、ローリエ、トマトペーストを入れ、最初は強火にし、沸騰したら30分ほど弱火で煮込む。
 団子の材料をよくこねる。粘りを出すために、パン生地のようにボウルのなかに数回投げつける。手を水に湿らせながら真ん中に卵、くるみ、ナ ツメヤシを丸ごと入れて丸める。(生地がやわらかすぎる場合は、ひよこ豆の粉、またはきな粉を少し入れて固める)4個の団子を作り、に加える。そっと おたまでスープを団子にかけながら20分ほど弱火で煮込む。
7 仕上げにトマトを加え、5分ほど煮込む。
  それぞれの器に団子を盛り、スープをかけて香菜をちらす。

【ダリア秘伝】
うずら卵、クランベリー、レーズン、乾燥いちじくなど、それぞれの団子に違うものを入れ、何が当たるか楽しむのがアゼルバイジャンの団欒。

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